Димитър Стоянов В края на месец юни Продължаваме промяната“, Демократична България“

...
Димитър Стоянов В края на месец юни Продължаваме промяната“, Демократична България“
Коментари Харесай

Юрист: На какво основание Васил Терзиев събира пари? Предизборна кампания не е обявена

Димитър Стоянов

 

В края на месец юни „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “ оповестиха на публично събитие кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София и на Столична огромна община.

 

След като името на Терзиев се спрягаше в продължение на месеци, то най-сетне беше оповестено, с което той се трансформира в първата публично декларирана номинация за кмет на София на изборите през есента. И тук стартира нещо доста забавно, което поражда не малко въпроси.

 

Васил Терзиев стартира с провеждането на партийни събрания и срещи, като също по този начин за неговата акция започнаха да се събират дарения. Което води размислите до Изборния кодекс и неговите разпореждания, а точно по кое време стартира една предизборна акция, по кое време и по какъв начин се записват партии, коалиция и инициативни комитети, а по-късно и претенденти, какви права и отговорности имат претендентите, по какъв начин става медийното отразяване.

 

В наредбата на член 162, алинея 1-2 от Изборния кодекс да вземем за пример, отнасяща се до финансирането на предизборната акция, се показва, че „ партия/коалиция, записала претенденти, може да финансира предизборната си акция с… “ като оттова насетне се изброяват всички законови средства за финансиране, дарения, дотация и по този начин нататък.

 

Тук идва първото запитване. „ Коалиция “, която да е записана, няма – има дадена политическа поръчка сред три партии. Няма и пред кого да се записва, тъй като няма образувана Общинска изборна комисия, която се назначава от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден. Ама каква комисия, откакто президентът даже още не е насрочил датата на локалните избори!? Няма и публична предизборна акция – акцията се открива 30 дни преди изборния ден.

 

Дотук – няма коалиция, няма дата за избори, няма Общинска изборна комисия, няма регистриран претендент, надлежно няма акция, няма и финансиране. По закон. Няма нито една извършена процедура за старт на локалните избори и нито една ангажирана институция. Все още. Има едно огромно нормативно нищо във връзка с локалните избори. Все още.

 

Но има „ акция “ на Васил Терзиев, която провежда и прави срещи, събития, събира дарения. „ Кампания “, която от ден на ден и повече наподобява на „ кампания-фантом “, тъй като съществува напълно в прорез на откритата нормативна рамка, при липса на каквото и да правно съображение за осъществяване на всички тези дейности.

 

Редно е да вземем за пример да се попита в какво качество жителят Васил Терзиев се явява по медиите да приказва по предизборни въпроси, откакто не е регистриран като претендент? Медийните участия в една предизборна обстановка са строго контролирани по форма, наличие, дълготрайност и така нататък Той ще придобие качеството на претендент, когато бъде регистриран като подобен по реда на Изборния кодекс. Все още не е. Но в това време неговата акция прави всички действия, които са присъщи за една предизборна акция.

 

Какво тъкмо се финансира с даренията и на какво съображение се събират те? Ще ви кажа – публично даренията за акцията на Васил Терзиев минават като елементарни дарения през банковата сметка на „ Продължаваме промяната “. Така е оповестено на формалния уебсайт на акцията. Но в правото има един принцип, че с правни средства не могат да се преследват неправни цели. В случая законното събиране на „ нормални “ дарения през банковата сметка на една от партиите, издигнали Васил Терзиев за кандидат-кмет, се употребява, с цел да финансира нещо… което не съществува в правния мир. Няма нито претендент, нито акция, нито даже оповестена дата за избори според реда и процедурите на Изборния кодекс и спазването на всички официални условия за това.

 

Ако боравим с понятията на Изборния кодекс и на нормативната рамка, уреждаща присъединяване в избори, сега акция няма, не може и да има. От правна позиция има някакъв „ пърформанс “, „ хепънинг “, за който просто няма име. Но за който се събират дарения, провеждат се събития и предизборни срещи, и който има всички характерности на предизборна акция.

 

Тази акция сега се организира обратно на откритите правила, в това число посредством заобикаляне на закона при избрани свои действия. В последна сметка в Конституцията е посочено, че сме правова страна, а върховенството на закона е залегнало като водещ и незаобиколим принцип.

 

Ако твоята политическа цел е транспарантно и отговорно ръководство, съблюдаване на законите, гарантиране на правилото на правовата страна, то спазвай настоящата нормативна уредба, а не се опитвай да я заобиколиш – доколкото помня това е една от главните тези на всяка една от политически сили, които застават зад кандидатурата на Васил Терзиев, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “.

 

Разбира се, няма възбрана, която да пречи на самия Васил Терзиев да се среща с хора, да води диалози и да развива своя профил на социална персона. Но тук не става въпрос за това. Става въпрос, че партиите, които стоят зад неговото издигане, реализират предизборна акция, събират дарения и организират мероприятия, изцяло игнорирайки съществуващата нормативна уредба в Изборния кодекс, регламентираща метода, времето и средствата, по които се прави една акция.

 

Защото има голяма разлика сред развиването на публичния профил на един предстоящ претендент и координирана и финансирана политическа интервенция на няколко партии – такава може да се реализира единствено в публична предизборна акция и единствено според наредбите на Изборния кодекс.

 

И, в случай че в действителност разчитат Васил Терзиев да завоюва доверието на софиянци през есента, това няма по какъв начин да се случи посредством такава „ мечешка услуга “.

***

Димитър Стоянов е правист, специализиращ в региона на конституционното право и административното право и развой. В интервала 2017-2021 година е специалист в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната промяна.

Автор е на изявления по правна, историческа и външнополитическа тема.  

 

Инфо: Tribune.bg 

 

*Заглавието е на Епицентър.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР